lørdag 21. juli 2012

PR-eksperter slakter Folk er folk

- Jeg tror folk er rasende, sier Hans Geelmyuden. - Dette er ikke noen popularitetskonkurranse, svarer Folk er folk.

-Jeg tror folk får mindre sympati for romfolket. Hensikten er sikkert god, men det virker helt motsatt, sier Hans Geelmuyden til Aftenposten.no.

Romfolket har dominert nyhetsbildet i Norge den siste uken. Først slo i underkant av 200 romfolk seg ned tomten utenfor Sofienberg kirke i Oslo. Politiet, byrådet og etter hvert kirken ville ha dem vekk, og fredag flyttet de til en omstridt tomt på Årvoll. Leirboernes ansikt utad er Bjønnulv Evenrud, sekretær i foreningen Folk er folk.

På sosiale medier har det haglet med hatske meldinger mot romfolket. Både Evenrud og romfolk er blitt fysisk angrepet. Evenrud har også mottatt drapstrusler.

- Sett opp busser og send dem ut, tordnet Frp-leder Siv Jensen til NRK søndag kveld.

- Folk blir provosert


Nå slakter PR-eksperter aksjonene og Folk er folk.

- Min vurdering er at man skal ha et hjerte av sten for ikke å føle med romfolket, men også en skalle av tre for med åpne øyne å sitte og akseptere lovbrudd. Med det utgangspunktet tror jeg at folket er ganske oppgitt over Folk er folk. Jeg tror ikke folk identifiserer seg med dem, men lar seg provosere av dem. Det kan ikke være en lov for Loke og en for Tor. Det er ikke lov å campe på kirkens eiendom, og det er ikke anledning til å oppholde seg her når man ikke makter å tjene til livets opphold  slik er den saken, sier Hans Geelmuyden i Geelmuyden.Kiese.

Trygdemisbruk

Geelmuyden viser også til at Folk er folk er i gang med å ansette romfolk som selgere av gatemagasinet deres. VG har meldt at dette vil gi selgerne norske trygderettigheter, men dette har Arbeidsdepartementet senere avvist.

- Når man later som man ansetter gateselgere, tror jeg folk blir rasende. Det er en omgåelse av det norske systemet og en oppfordring til trygdemisbruk. Sånn kan vi ikke ha det, det er grunnleggende usolidarisk, sier Geelmuyden.

-De ønsker fokus på  polititrakassering av romfolk. Hvordan synes du de har lyktes i det?

- Det synes jeg de har kommunisert like dårlig som de andre synspunktene deres. Heller ikke en usedvanlig velvillig presse har klart å dokumentere trakassering, mener Geelmuyden.
Han mener også å se et stort sprik mellom mediekommentatorene og folkemeningen.

Bjørnetjeneste

Kommunikasjonsekspert Jarle Aabø i byrået Aabø & Co mener Folk er folk gjør romfolket en bjørnetjeneste.

- Man har ikke tatt hensyn til hva naboer og bydelspolitikere måtte mene. Dette startet kanskje som en god tanke pr-messig, men men situasjonen er blitt uhåndterlig og eskalerende. Ingen har lenger kontroll over den. Noen har gjort romfolket en bjørnetjeneste, sier han og utdyper:

 - Debatten rundt romfolk har blusset opp for fullt i Norge. Jeg hadde aldri trodd at jeg skulle lese i avisen om nordmenn som skyter fyrverkeriraketter mot en minoritetsgruppe. Det er helt absurd, det skjedde ikke i fjor, i fjorfjor eller året før. Måten saken er håndtert på har fått et forferdelig utfall. Noen har synliggjort romfolket som egen gruppe og sett dem høyt på dagsordenen. Det har skapt mye følelser blant folk flest. Vi har fått en debatt på sosiale medier de fleste burde skamme seg over, sier han.

Sekretær i Folk er folk Bjønnulv Evnerud kjenner seg ikke igjen i kritikken.

- Dette er ikke en popularitetskonkurranse, men en appell om å få oppholde seg i Norge uten å bli trakassert og jaget, noe som er en helt grunnleggende rett. Da blir premisset helt feil, sier han.

- Er du enig i at folk har fått mindre sympati for romfolk?
- Stemningsbølger i den eller andre retningen er ikke det vesentlige, jeg sitter ikke å måler popularitet. Det vesentlige er opplysning av saken. Akkurat nå er den en opphetet stemningen, men det er i stor grad basert på fordommer og frykt. På den annen side er det mange som strømmer til, både vanlige folk, firmaer og organisasjoner, som ønsker å hjelpe. Når vi ser hvem disse menneskene er og hvorfor de er her, får vi helt andre holdninger til dem.

-Har budskapet om polititrakassering druknet?
-Det har sin plass. Det har vært kommunisert av Folk og folk og leirledelsen i all kommunikasjon. De har søkt beskyttelse hos kirken, og det har i hvert fall blitt hørt av kirken. Representanter for romfolket skal møte biskop Kvarme på mandag.


Hentet fra: aftenposten.no


Odd Kalsnes