fredag 20. juli 2012

Omdømmeekspert: - Kampfiksingen ødelegger sporten

- Jeg tror ikke at denne saken trenger å være ødeleggende i det hele tatt, kontrer Kjetil Siem. 
ØDELEGGENDE: - Når skandaler og ikke-sportslige prestasjoner skaper overskriftene, er det farlig både for laget og sporten - og ikke minst for fotballens primæroppgave om fair play, mener Trond Blindheim, omdømmeekspert og rektor på Markedshøyskolen. 
Overgangsfadeser, økonomisk rot og den siste ukens kampfiksingsskandale. Det har ikke skortet på utenomsportslige problemer i norsk fotball det siste året.
Legger man til mangelen på tilfredstillende sportslige resultater - både i internasjonale kvalikkamper og i europacuper - samt utenlandsproffenes lunkne klubbsuksess, er det for alvor grunn til å stille spørsmål rundt omdømmet til produktet norsk fotball.
 
1 av 4 nordmenn har mistet interesse for eliteserien i fotball de siste årene, viser en meningsmåling utført for NRK. Kun 1 av 10 sier det motsatte.
Omdømmeekspert og rektor på Markedshøyskolen, Trond Blindheim, mener den siste ukens kampfiksingsskandale ødelegger kjernen i fotballen her til lands.
- Å tukle med resultater er det verste som kunne skje. Når skandaler og ikke-sportslige prestasjoner skaper overskriftene, er det farlig både for laget og sporten - og ikke minst for fotballens primæroppgave om fair play. Det skal jo i utgangspunktet være slik at det beste laget vinner, sier Blindheim.

- En pengekarusell

Blindheim mener fotballen nå må ta seg en alvorlig tenkepause. Ulovlighetene bør slås beinhardt ned på, samtlige skjeletter må ut av skapene, tiltak må iverksettes. Det er tid for oppvask i norsk fotball nå.
- Ledelsen må gå i seg selv. De må både stille de riktige diagnosene og de riktige spørsmålene. Hva gjør dette mulig? Hvor omfattende er denne ukulturen? Er dette et spørsmål om enkeltpersoners umoral, eller er det systemet som inviterer til korrupsjon? spør høyskolerektoren.
Blindheim peker på en sport der penger og makta rår, og der penger og makta korrumperer. Fotball er «big business».
Blindheim mener den lokale identiteten og patriotismen er i ferd med å smuldre opp. Resultatet blir en sport preget av kyniske leiesoldater uten tilknytning til klubbene - som i større grad er opptatt av lønnskontoen enn de sportslige prestasjonene.
Høyskolerektoren ser kampfiksingsskandalen i lys av pengekulturen som styrer sporten.
- Dette er en pengekarusell. Penger er motivasjonen bak det å styre en klubb, trene en klubb og spille i en klubb. Pengene styrer og publikum forsvinner. Det å måtte ha flere tv-kanaler for å se på kamp, gjør også fotballen mindre tilgjenglig - interessen daler.

Eksponeres for ukultur

Ifølge Trond Blindheim er det også nødvendig å se på de strukturelle forholdene som rår innen idretten. Han mener kampfiksingsfenomenet er langt mer komplekst enn enkeltpersoners feilvurderinger.
- Det er også strukturelle forhold som gjør at slikt skjer - en ukultur. Det handler om hva man eksponeres for. En taxisjåfør en kanskje feitere enn en bibliotekar, men det er også fordi han i større grad eksponeres for usunn bensinstasjonsmat.
-Blir man gjentatte ganger eksponert for muligheten til juks, er sjansene større for at man til slutter velger å hoppe på, tror omdømmeeksperten.
Han trekker også frem en annen ukultur som de siste årene har bragt fotballen i vanry, og skapt distanse til publikum.
- Fotballen har fått et jetset-omdømme, med raske biler, modellkjærester og håndvesker. Spillere er mer opptatt av frisyrer. Og skal du være jålete, må du også være god. Er du ikke det, går det utover omdømmet, mener Blindheim - og tillegger humørfylt:
- Men jeg er bare en tilskuer som følger med på Brann.

Har en holdningsutfordring

Generalsekretær i Norges Fotballforbund (NFF), Kjetil Siem, er imidlertid mer optimistisk enn høyskolerektoren.
- Jeg tror ikke at denne saken trenger å være ødeleggende i det hele tatt. Hvis vi nå klarer å vise at vi reagerer raskt og effektivt i samarbeid med politiet, og det viser seg at det er en utrolig liten del av norsk fotball som er involvert i dette, så tror jeg det isteden vil ha motsatt effekt, uttalte Siem til Aftenposten tidligere denne uken.
Generalsekretæren innrømmer at norsk fotball har en holdningsutfordring, men at åpenheten NFF har vist den siste uken hjelper på troverdigheten til norsk fotball.
- I fotballen er det også kortere vei til pengene og en del glory-opplevelser, som gjør at vi har større utfordringer enn mange andre vanlige bedrifter. Hvis vi hadde forsøkt å feie det under teppet og lagt lokk på det, så kunne troverdigheten ha fått seg en knekk, men vi gjorde det motsatte. I alle industrier kan det være noen sorte får. Men så lenge vi tok affære, rokker ikke det ved våre grunnprinsipper, sier Kjetil Siem.

- Nordmenn er naive

- Vi nordmenn tror nok vi er mer uskyldsrene og har mer moral enn andre. Det er ikke nødvendigvis mindre doping i Norge, selv om mange tror det. Vi er et lite land hvor folk er på fornavn med hverandre. Det gjør oss også mer naive - det er ikke sikkert det er noe annerledes stilt her enn i f.eks. Italia, mener Trond Blindheim.
Han er overbevist om at saken er enda mer omfattende enn det som står på trykk i avisene om dagen. Minst ti ganger verre.
- Dette har foregått lenge. Finner man en kakkelakk på kjøkkengulvet, er det fort 100 bak komfyren. Det er et mønster her, sier omdømmeekspert og rektor ved Markedshøyskolen, Trond Blindheim.

Hentet fra: aftenposten.no


Odd Kalsnes