søndag 15. juli 2012

- Folk er folk er en lite tillitvekkende organisasjon


 Gjennom organisasjonen har romfolk og andre både snekret, vasket og ryddet for en billig penge for mange norske arbeidstagere og husholdninger. De har også solgt gatemagasinet Folk er folk, som bærer organisasjonens navn.

Organisasjonen formidler arbeidsoppdrag fra privatpersoner eller bedrifter, og så lenge inntektene er under 4000 pr. person, kan pengene utbetales uten melding til myndighetene.

Ekspert på arbeidsrett, Sverre F. Langfeldt, er skeptisk til at organisasjonen ikke har noe ansvar for arbeidet som blir utført.

- Folk for folk er ikke en ordinær arbeidsgiver. De formidler oppdrag mellom oppdragsgivere og arbeidstagere. Arbeidstagerne blir ansatt hos oppdragsgiverne som gir dem oppgjør direkte inntil 4000 kroner. Momsfritt og skattefritt. Det betyr at Folk for folk ikke har ansvar for at arbeidet blir fullført eller arbeidets kvalitet. Hadde dette vært en organisasjon som leide ut arbeidskraft, ville reglene vært annerledes, sier Langfeldt, som er studierektor ved Institutt for regnskap, revisjon og jus ved Handelshøyskolen BI.
På organisasjonens nettsider opplyses det at Folk er Folk stiller med tolk ved behov og at de også kvalitetssikrer arbeidsprosessen.

Ingen midler til lønn eller administrasjon

Folk for folk er registrert som en ideell organisasjon. På nettsiden kommer det klart frem at ingen midler skal brukes til administrasjon, kontorrekvisita, lønn eller annen godtgjørelse for de frivillige. Eventuelle donasjoner og andre midler som samles inn av Folk er folk skal brukes til "produksjon og distribusjon av folkeopplysning" eller "håndfast hjelp som telt og annet utstyr som letter hverdagen for de fattige på gaten."
- Organisasjonen gjør det klart at de selv ikke skal motta lønn, og det er ingen inntekter som svinger innom Folk er folk. Dermed er den ikke skattepliktig. Og siden den er et formidlingsforetak, slipper den unna krav til yrkesskadeforsikringer, arbeidsgiveravgift, OTP-sparing og alt annet som bidrar til ordnede arbeidsforhold. Oppdragsgiver vil antagelig ha ansvar for arbeidsulykker, forklarer Langfeldt.

- Lite gjennomsiktig

Folk er folk er også en del av Frivillighetsregisteret. De har krysset av for at de hverken ønsker å registrere vedtekter eller sende inn regnskap. Langfeldt mener organisasjonen er for lite gjennomsiktig.
- Det er ikke særlig tillitvekkende når Folk for folk ikke ønsker å registrere vedtekter eller sende inn regnskapene sine. Man vet ikke hvem som er ansvarlig for virksomheten og man får ikke innsyn i økonomien i selskapet. Det virker som useriøs organisasjon, sier Langfeldt.
Bjønnulv Evenrud, sekretær i Folk er folk, mener krikken er usaklig. Han vektlegger også at organisasjonen er i endring:
- Folk er folk er en åpen, demokratisk medlemsorganisasjon med en enkel plattform. Vi er i sterk vekst og har nylig påtatt oss arbeidsgiveransvar for flere mennesker. Det innebærer en rekke plikter overfor myndighetene, noe vi selvfølgelig skal følge, sier Evenrud.

Hentet fra: aftenposten.no
Odd Kalsnes